Minerva – nevroznanost (za otroke) na zabaven način

To je zgodba o možganih. Ti centralno nadzorujejo naše telo in obdelujejo ter shranjujejo informacije, ki prihajajo iz okolja. Brez njih ne obstajamo. Kljub temu, da učenje in pridobivanje novih znanj zaznamuje življenje in navade vsakega posameznika, o delovanju možganov, ki nam to omogočajo, pogosto vemo le zelo malo. Dejansko možgane uporabljamo, brez da bi poglobljeno razmišljali o programih, ki se v njih odvijajo.

Za zunanjo povezavo klikni tu.

Nevroznanost je ugotovila, da so možgani izredno plastični. Nove povezave se v njih oblikujejo skozi celotno življenje – in ravno te, nove povezave, omogočajo učenje.

Naši možgani so pravzaprav pradavninski možgani!

Obenem pa ne smemo pozabiti, da so možgani organ, ki se je razvijal miljone let, ter pri tem prilagajal potrebam okolja v katerem smo ljudje živeli. Moderni načini življenja, torej življenje v mestih in v skorajšni popolni prepletenosti z digitalno tehnologijo, so zgolj pojav zadnjih desetletij. Pred tem je življenje miljone let potekalo popolnoma drugače. Bolj blizu je bilo življenju opic, kot pa modernem svetu. Ker so se možgani razvili prilagojeni preživetju v divjini, dandanes, v informacijski dobi v kateri živimo, vsakodnevno prihaja do sistematičnih napak. Gre za situacije, ko možgani iz različnih razlogov zmotno presodijo informacije.

Govor v tej seriji Minerva bo tako tekel o možganih, o spominu in pa tudi o sistematičnih napakah, ki jih naši možgani vedno znova napravljajo.

Doborodošli na potovanju skozi zgodbo o našem najbolj neverjetnem in najbolj skribnostnem organu!