READ OR DIE

 

O izjemni pomembnosti branja ni potrebno izgubljati besed. Sam gledam na branje, kot vstop v miselni svet pisatelja. Pri tem ne gre le za učenje podatkov, temveč za odkrivanje miselnih procesov avtorja.  Sam proces miselnega sklepanja je tako v prvi vrsti, šele nato pridejo fakti.

Na kakšen način se sploh lahko naučimo več o določenem področju, kot pa ob branju knjige, v kateri je avtor strnil vse svoje znanje in vse svoje bogate življenjske izkušnje? Kvalitetnega in poglobljenega znanja, ki ga pridobimo ob branju dobre knjige ne more nadomestiti noben “instanten 5-minuten” digitalni medij.

Sam preberem vsak mesec vsaj 2 strokovni knjigi – 1 iz področja naravoslovja in 1 iz družboslovja. Ob tem pa seveda ne smemo pozabiti na pomen leposlovja, ki odločilno vpliva na posameznikov razvoj estetike, umetniškega čuta, kreativnosti in domišljije.

V nadaljevanju članka navajam tiste izmed prebranih družboslovnih strokovnih knjig, ki bi po mojem mnenju sodile v obvezno literaturo vsake resne izobraževalne institucije. V prihajajočem članku pa bo naveden spisek naravoslovnih strokovnih knjig.

SOCIOLOGIJA: Gustave Le Bon: The Crowd, A Study of the Popular Mind

Prelomna študija iz področja preučevanja obnašanja družbenih skupin, ki razmeji vedenje posameznika od vedenja skupine. Avtor zelo nazorno in z mnogimi primeri (predvsem so to dogodki francoske revolucije) prikaže kako se obnaša množica ljudi, kakšni so načini njenega vodenja, kakšna je njena identiteta, njeni motivi… Delo se uvršča v sam vrh sociolologije, je obvezno čtivo številnih družboslovnih fakultet, Joseph Goebbels ga je navajal kot temeljno strokovno delo za izgradnjo nemške nacistične propagande – to je le nekaj razlogov za branje.

PSIHOLOGIJA: Teofrast: Značaji

Človekov značaj brez dvoma odločilno vpliva na njegovo družbeno in poklicno življenje. V modernem času pogosto pozabimo, da se svet ni začel z iznajdbo računalnikov, interneta in druge sorodne tehnologije, temveč so na las nam podobni ljudje živeli že tisočletja nazaj. Pred več kot 2300 leti je človeške značaje opisal starogrški filozof in utemeljitelj botanike, Teofrast. Ob branju pa boste imeli občutek, da ste ravnokar prebrali svež opis karakterja vašega soseda, tete, sodelovca… Eden izmed Teofrastovih citatov se glasi: “Čas je najdragocenejša stvar, s katero lahko človek razpolaga.” Priporočam vam, da si vzamete nekaj te najdragocenejše stvari in preberete to drobno knjižico.

GEOPOLITIKA: Tim Marshall: Prisoners of Geography: Ten Maps That Tell You Everything You Need To Know About Global Politics

Na politiko posamezne države vpliva več faktorjev – od kulture, verskega prepričanja, zgodovinskih dogodkov, političnih gibanj, demografskih faktorjev, deleža kvalificirane sile, itd. Vendar ni faktorja, ki bi na vse države tega sveta vplival bolj intenzivno kot pa geografija. Reke, gore, rodovitne ravnice, puščave, stepe, prekopi, otoki, zaloge sladke vode, rudna bogastva – vse to so geografski faktorji, ki odločlilno vplivajo na politično usmeritev države. Države so torej, kot to imenuje avtor, ujetnice geografije. Vas zanima kaj imata skupnega Rusija in kos pice ali pa zakaj je ZDA svetovna velesila? Preberite navedeno knjigo in dobili boste (geografski) odgovor na to.