Prek preproste naprave, ki jo lahko izdelamo doma, je mogoče napovedovati vreme. Z njo namreč lahko merimo zračni pritisk, ki se spreminja skupaj z vremenom. Vse kar potrebujemo je cevka, plastenka, plastelin in ravnilo.

Mimogrede, enkrat (spomladi), so številni tečajniki robotike ta eksperiment že izvedli! Hmm, jim je uspelo tudi pravilno napovedati vreme?

Kaj potrebuješ?

  • Plastenka (najbolje je uporabiti 1,5 litrsko),
  • Prozorna cevka (lahko tudi prozorna slamica),
  • Malo plastelina oz. žvečilne gume,
  • Ravnilo.

Izvedba eksperimenta:

  1. Vrhnji del plastenke odrežemo
  2. Znotraj plastenke z lepilnim trakom nalimamo ravnilo
  3. Plastenko do polovice napolnimo z vodo (vodo po želji dodatno obarvamo)
  4. V plastenko postavimo cevko, ter jo na vrhu plastenke pritrdimo
  5. Skozi cevko izsesamo vodo, tako da ta sega do polovice višine med gladino in robom plastenke
  6. Cevko zamašimo z plastelinom
  7. Napravo postavimo zunaj in nekaj dni spremljamo in označujemo gibanje vode v cevki

Raziskovanje:

Nekaj dni večkrat na dan zabeleži gladino vode v cevki. Iz ravnila razberi višino vode in ob tem zabeleži vreme.

Po nekaj beleženjih poskušaj ugotoviti kakšna je zveza med višino vode v cevki in vremenom!

Bi znal razložiti mehanizem delovanja izdelane naprave?

Razlaga:

Preden začnemo z razlago eksperimenta se moramo vprašati ali je zrak okoli nas prazen? Odgovor je ne – zrak okoli nas je namreč sestavljen iz različnih plinov, ki seveda niso brez teže. Če bi bil zrak okoli nas prazen potem tudi ne bi čutili nobenega zračnega upora, ki ga sicer čutimo, če odpremo okno avtomobila in skozi stegnemo roko. Čeprav je zrak veliko lažji od snovi, kot so voda ali les, pa še vedno nekaj tehta. Kubični meter zraka tako tehta malo več kot 1,2 kg.

In glede na to, da ima zrak maso, je jasno, da na nas pritiska z določenim pritiskom. Odvisno od vremena je včasih zrak bolj stisnjen, včasih pa bolj raztegnjen. Pravilneje povedano, govorimo o tem, da je včasih zračnih pritisk večji, spet drugič manjši.

Ker je spreminjanje zračnega pritiska povezano s spreminjanjem vremena, tako lahko s pomočjo naprave, ki smo jo izdelali napovemo vreme. Kadar bo zračni pritisk visok, bo torej sila zraka, ki pritiska na vodo v plastenki višja in posledično bo gladina vode v cevki višja. Kadar pa bo zračni pritisk nizek pa bo gladina vode v cevki nižja.

Kadar bo vreme jasno in lepo lahko pričakujemo visok zračni pritisk (gladina vode v cevki bo visoka). Nasprotno bo v primeru slabega vremena zračni pritisk nizek (gladina nizka).