Kozarec za požrešne in kotliček straniščne školjke

Za konec si poglejmo še Pitagorovo skodelico – klasično antično potegavščino, ki že tisočletja zabava zmerne pivce in jezi tiste bolj požrešne. Pitagorova skodelica oz. kozarec za požrešne je  preprosta naprava, ki jo lahko brez težav izdelaš doma. Vse, kar potrebuješ, so plastični kozarec, slamica in plastelin.

Pri tej skodelici gre za idejo, da te prisili, da si pri pitju zmeren. Če namreč v skodelico naliješ preveč tekočine, prav vsa steče iz nje. Tako požrešni pivci, ki so nalili do vrha, na koncu ostanejo brez vsega. Skodelico naj bi iz- umil grški filozof in matematik Pitagora, ki je živel pred dobrimi 2.500 leti v Grčiji. V šoli se s Pitagoro srečamo prav vsi – eden izmed temeljev matematike je njegov

Pitagorov izrek, ki velja za pravokotni trikotnik. Njegova življenjska filozofija, ki je zagovarjala asketski način življenja (krepostno in skromno življenje), se lepo zrcali tudi v njegovem kozarcu za požrešne.

Izdelaj si svoj kozarec za požrešne

Kako torej deluje? Znotraj kozarca je cevka (slamica) v obliki na glavo obrnjene črke U. En konec cevke je na dnu kozarca, kamor nalijemo pijačo, drug konec cevke pa sega skozi dno kozarca. Ko kozarec prek višine cevke napolnimo s pijačo, se cevka napolni in posesa vso tekočino iz kozarca. Povedano preprosto, tekočina deluje kot povezana snov in tako torej s seboj povleče vso tekočino.

robotika za toroke greedy cup_siva (1)

Robotika za otroke – kozarec za požrešne Pitagora.

Straniščni kotliček

Na enak način deluje tudi kotliček straniščne školjke. Fizikalno bolj natančno povedano se ta pojav imenuje sifon.

V vsakodnevnem življenju lahko sifon opaziš, ko se tekočina prenaša iz višje ležeče posode v nižje ležečo. Mogoče boš to kdaj videl pri črpanju bencina ven iz avtomobilskega rezervoarja, ali pri črpanju vina iz vinskega soda. Sam isto lahko izvedeš tako, da vzameš cevko, jo z enim koncem potopiš v višje postavljen kozarec z vodo in potem z usti posesaš vodo, da začne teči. Dokler je prvi konec cevi, ki je v kozarcu, višje od drugega konca, bo tekočina tekla iz kozarca ven. Na enak način deluje tudi Pitagorova skodelica, ki kaznuje preveč požrešne pivce.