Newtonovo barvno kolo

Ta zanimiv eksperiment s presenetljivim rezultatom bo odgovoril na vprašanje, katero barvo vidimo, če hitro zavrtimo barvit disk. Kako bo izgledala kombinacija različnih barv, ki se hitro menjajo pred našimi očmi? Kaj misliš? Vse kar potrebujemo za odgovor so barvice, papir in lepilni trak.

Kaj potrebuješ?

 • Barvice oz. flumastri (rdeča, oranžna, rumena, zelena, modra, temno modra, vijolična),
 • Trši papir (lahko sicer uporabimo tudi navadni papir),
 • Lepilni trak,
 • Elektromotorček, da ti ne bo potrebno vrteti z rokami (po želji – če ga slučajno imaš pri roki).

Izvedba eksperimenta:

 1. Iz papirja izreži krog premera 10-15 cm
 2. Krog razdeli na 7 enakomernih kosov (kot da bi pico razrezal na 7 kosov)
 3. Vsak kos pobarvaj s svojo barvo
 4. Barvni krog sedaj na sredini pritrdi na barvico, tako da ga boš lahko hitro zavrtel med dlanmi. Uporabi lepilni trak, da bo krog zares trdno pritrjen. Če pa imaš pri roki kakšen elektromotorček pa še toliko bolje!

Raziskovanje:

 • Še preden zavrtiš barvni krog – katero barvo misliš, da boš videl, ko se bo krog vrtel?
 • Kaj je razlaga za tvoj odgovor?
 • Sedaj barvni krog hitro zavrti med dlanmi – katero barvo vidiš?
 • Kaj misliš, da je razlog za to, da ob vrtenju vidiš ravno to določeno barvo?

Če želiš, lahko tudi natisneš in zavrtiš ta barvni krog. Inštitut 4.0, robotika in programiranje.

Razlaga:

Ob hitrem vrtenju barvnega kroga se prikaže bela barva. Na ta način je znameniti angleški fizik Isaac Newton prikazal, da je bela svetloba kombinacija vseh osnovnih barv.

Pomisli namreč zakaj so predmeti okoli nas različnih barv. Vidna svetloba je sestavljena iz različnih barv. In ker predmeti okoli nas odbijajo različne barve (različne dele svetlobnega spektra), jih mi lahko opazujemo v različnih barvah. Rdeči mušnica tako odbija rdečo svetlobo. Rumen cestni znak odbija rumeno svetlobo. Zelena trava odbija zeleno svetlobo. To je razumljivo. Kaj pa povsem beli ali pa povsem črni predmeti, kot na primer sneg in oglje. Katere barve odbijajo? Sneg odbija vse barve in se tako kaže kot skoraj popolnoma bel. Oglje pa ne odbija nobene barve, prav nasprotno – obje prav vse barve vpija in zato izgleda črn.

Nazaj k našemu eksperimentu. Barvni krog je v sestavljen iz vseh različnih bav. Ob hitrem vrtenju se tako vse te barve zlijejo, in pri tem krog »nastane« bel. Vse barve svetlobe se namreč od kroga odbijajo nazaj v naše oči. Končni rezultat je podoben kot pri snegu.

Še dodatna zanimivost: pozimi, ko je vse okoli nas pokrito s snegom je včasih prav težko gledati z odprtimi očmi. Sneg namreč, kot smo omenili, odbija vse barve svetlobe (celoten viden spekter). Svetloba pa je pravzaprav oblika elektromagnetnega valovanja, ki v sebi nosi energijo v obliki fotonov. In ker sneg odbija vso to energijo (torej vse barve), je ta energijski tok tako velik, da draži naše oči.