Zvok in žlica

Ta zabaven eksperiment (predvsem namenjen mlajšim tečajnikom) izdelamo preprosto iz vrvice in žlice. Preko njega lahko raziskujemo zvok in kako ta potuje do naših ušes.

Kaj potrebuješ?

  • 1 meter vrvice (lahko uporabiš praktično katerikoli kos vrvice, ki ga najdeš)
  • Žlica

Izvedba eksperimenta:

  1. Na sredino vrvice zaveži žlico. Lahko uporabiš katerikoli vozel želiš, pomembno je le da je žlico trdno navezana na vrvico in da se ne premika prosto po vrvici.
  2. Oba konca vrvice navij okoli kazalcev.
  3. Kazalca z vrvico sedaj pritisni ob ušesa. Pomembno je, da konca vrvice vsakič pritiskata ob obe ušesi, kot da bi jih poskušal zamašiti.
  4. Nagni se naprej, tako da žlica na vrvici prosto binglja pred teboj. Sedaj udari z žlico ob rob mize. Najbolje je, da z žlico udariš ob kakšen kovinski del. Tako bodo zvočni tresljaji najmočnejši.

Raziskovanje:

Kako je zvenelo, ko si z žlico udaril ob predmet?

Sedaj nitko odmakni stran od ušes in zgolj prosto z njo udarjaj po predmetih. Zveni sedaj drugače?

Glede na izveden poskus, kako mislite, da zvok pride do ušes?

Razlaga:

Zvok nastane ob tresenju (vibraciji) predmetov. Tresenje predmetov povzroča, da se začne tresti tudi snov (medij) okoli njih. Povedano konkretno, tresenje žlice povzroča tresenje zraka okoli nje. Ker pa je v našem primeru žlica obešena na vrvico pa se tresljaji usmerjeno širijo po vrvici.

Lahko pa eksperiment tudi spremenimo. Tokrat z vodo. Če pa tako vzel posodo ter jo napolnil z vodo in v njo potopil žlico, s katero bi udaril po robu posode, pa bi tresljaji žlice povzročili tresenje vode. Zvočni tresljaji namreč lahko potujejo tako skozi zrak, kot tudi skozi tekočine in trdne snovi.

Nazaj k našem eksperimentu. Ker zvok po trdnih snoveh (v našem primeru vrvica) potuje hitreje in bolj usmerjeno kot po zraku, zvok po vrvici slišimo bolj jasno, kot pa bi ga po zraku.

Za občutek, zvok se po zraku širi s hitrostjo 343 metrov na sekundo (to je približno 10 krat hitreje kot se peljemo po avtocesti), v vodi pa zvok potuje 1450 metrov na sekundo (40 krat hitreje kot potujemo po avtocesti).