Avtoriteta

Ljudje se ves čas zgledujemo po avtoritetah…

…in jih prepogosto ubogamo tudi takrat, ko to očitno škodi nam ali pa ljudem okoli nas.

Za zunanjo povezavo do videoposnetka, klikni tu.

Preden pa razložimo to miselno pristranskost povezano s poslušnostjo avtoritete, pa poprej odgovorimo na vprašanje, zakaj sploh potrebujemo vodje? Razlogov za obstoj vodij oz. avtoritet je več, pri čemer pa je najverjetneje glavni razlog v tem, da za izpeljavo skupnih projektov ter za sobivanje skupine ljudi preprosto potrebujemo neko osebo, ki sistem usmerja. Zelo očiten razlog je tudi ta, da je znanost dandanes tako razvejana, da potrebujemo področne specialiste, katerim velja zaupati.

Eden najbolj znanih primerov s področja avtoritete je Milgramov eksperiment.

Na kratko povedano je šlo pri tem eksperimentu za to, da je testna oseba ob prisotnosti zdravnika postavljala vprašanja drugi osebi in jo v primeru nepravilnega odgovora stresla z elektriko. Pri tem testna oseba ni vedela, da sta zdravnik in pa druga oseba le igralca, ter da elektrika pravzaprav sploh ne deluje. Zanimivo pri tem eksperimentu je to, da je bila večina testnih oseb bila pripravljena z elektriko stresti drugo osebo tudi ob podatku, da je električni šok lahko smrtno nevaren. Testne osebe so slepo zaupale zdravniku (ki je v tem primeru avtoriteta), ki je prisostvoval poizkusu.

Znan primer je tudi pilot-kopilot eksperiment.

V simulatorju so testirali izšolane kopilote. Velja omeniti, da so bili to poklicni kopiloti, ki so prestali večletno šolanje, popolnoma enako šolanju pilotov. Pri tem eksperimentu so torej v simulator posedli pilote, ti so bili nastavljeni, in pa kopilote, ki za eksperiment niso vedeli. Ko je tako pilot v določeni rizični situaciji predlagal kopilotu, da opravi manever, ki bo letalo neizbežno strmoglavil, je to v 25% primerov strmoglavilo. Rezultat torej dokazuje, da je ena četrtina kopilotov, dolgem šolanju navkljub, slepo poslušala pilota (ki je v tem primeru avtoriteta).

Včasih nam v življenju zaradi manjkajočega znanja ne preostane drugega, kot pa da zaupamo avtoriteti. Tipičen primer je pri zdravniku. Večinoma pa smo soočeni z avtoritetam, ki to dejansko niso. Pa naj si gre za določena poročila v medijih, znanega športnika, ki oglašuje visokotehnološke ležišča, ali pa postavnega prijatelja, ki se popolnoma spozna na šport in prehrano. V vseh teh primerih kanček dvoma in lastni razmislek ne bo škodil.