Sejem Poklicev Prihodnosti

V četrtek 26.5.2022 je na OŠ Škofljica (natančneje na podružnični šoli Lavrica) potekal izreden dogodek.

Sejem poklicev prihodnosti je številne znanja željne obiskovalce, bilo jih je nad 700, popeljal po poteh prihodnosti. Postavljali smo si vprašanja kot je recimo “Kaj so tista znanja in sposobnosti, ki bodo v prihodnosti imele osrednjo vlogo?”.

Spodaj je povezava do posnetka!

Na sejmu so obiskovalci lahko s posebnimi očali pogledali v virtualno resničnost, se preizkusili v programiranju Micro:bitov, se preizkusili z Lego roboti, opazovali 3D tiskanje ter spoznali izjemno naprednega androidnega robota z imenom Nao, ki zna med drugim tudi govoriti in plesati.

Kaj smo predstavljali mi – Inštitut 4.0?

Inštitut 4.0 se je predstavil na osrednji stojnici z namenom mladim obiskovalcem prikazati, da je robotika (že) del vsakdana. Poleg dveh robotov, ki so jih sestavili naši tečajniki robotike – en je bil strelec papirnatih letal, drug pa robot, ki je sledil črtam in se izogibal oviram – smo predstavili tudi DOBOTA. Gre za industrijsko robotsko roko, ki je namenjena predvsem izobraževanju starejših mladih in odraslih. Že doma smo napisali program, ki je Dobotu omogočal, da s pomočjo pneumatskega priseska prestavlja kocke v različnih zaporedjih.

Tilen Tomazin, Inštitut 4.0, Sejem poklicev prihodnosti 2022

Tilen Tomazin in okrogla miza o poklicih prihodnosti

Po nekajurnem sejmu, kjer so obiskovalci na stojnicah spoznali orodja in poklice prihodnosti, se je zvrstila še okrogla miza. Polne tribune, več sto poslušalcev in med njimi večina mladih so dokaz za veliko zanimanje ljudi glede kariernih odločitev. Bil sem počaščen, da sem bil tudi sam med izvrstnimi govorniki, ki smo iz svojih izkušenj iz razvoja, raziskav in vodenja podjetij delili napotke in spoznanja. Vsi govorniki smo si bili soglasni v ideji, da je digitalno znanje eden izmed ključnih, če že ne prav osreden del prihodnosti. Prav tako smo se strinjali, da bi vsak otrok in mlad posameznik moral spoznati področja računalništva, programiranja in robotike. Pa to ne za to, da bi moral vsak postati IT strokovnjak! Temveč preprosto zaradi tega, da vsak na lastni koži doživi ali je to področje za njega in da bo lažje sprejel premišljeno odločitev o svoji karierni poti.

Inštitut 4.0 je na stojnici predstavil robotske naprave, ki jih mladi sestavljajo na tečajih

Sklepna misel in zahvala

Samo želimo si lahko, da bi bilo tovrstnih dogodkov v Sloveniji še veliko. To je namreč (verjetno) najboljši načni da dvignemo zanimanje, interes ter aktiviramo mlade za področja, ki bodo (so)oblikovala prihodnost. Sejmi, kjer lahko mladi na lastni koži, v praksi, spoznajo kaj že obstaja in kaj še pride.

Zares iskrene čestitke vsem zaposlenim na OŠ Škofljica in podružnični šoli OŠ Lavrica za ta vrhunski dogodek! https://www.os-skofljica.si/

Stotine obiskovalcev pričajo o tem, da je zanimanje za tehnologijo in poklice prihodnosti v Sloveniji na zelo visoki ravni – in to nas navdušuje.

Seznam govorcev

Dr. Aneta IVANOVSKA, Institut Jožef Stefan
Aleš Pevc, Tehnološki park
GORDANA ERDELIĆ, zavod Vsak
Tilen TomAZin, Inštitut 4.0
David Kvaternik, ustanovitelj Tovarna Tech
Dr. Zoran Slanič, POZNAVALEC TEHNOLOGIJ IN KONZULTANT
Andrej Škraba, direktor marketinga NFTfi, ustanovitelj Astra.si
Roman Brunšek, ravnatelj OŠ Škofljica

Inštitut 4.0, Sejem poklicev prihodnosti in polne tribune