3D modeliranje

⚙  ⚙  ⚙ 3D modeliranje je povsod okoli nas!

Mirno lahko rečemo, da je vsak predmet, ki ga kupimo, svojo pot začel kot 3D model v računalniku.

CAD programi so osnovno orodje številnih poklicev – inženirjev, strojnikov, arhitektov, oblikovalcev…

Ta serija videov to pomembno znanje prihodnosti prinaša otrokom na njim primerni ravni.

ZARADI POMEMBNOSTI ZA PRIHODNOST, SMO 3D MODELIRANJE VKLJUČILI V PROGRAM ROBOTIKE 2021/22.

Kako naj otrok zasnuje 3D dele?

Zamislite si otroka, ki želi oblikovati lastne dele za 3D tiskanje. Edini način, je da uporabi orodje, kot je Fusion 360 ali pa SolidWorks. Gre za profesionalne programe, ki se uporabljajo v industriji.

V večini primerov bi tak otrok zelo hitro postal demotiviran in obupan. CAD programi namreč (povečini) niso enostavno orodje za učenje, še celo za odrasle ne.

Ker pa so CAD programi in 3D modeliranje zelo pomembni v številnih poklicih (trend za prihodnost je rastoč), smo se v Inštitutu 4.0 odločili poiskati način, da bi otrokom predali ta pomembna znanja.

Odločili smo se za program TINKERCAD, ki je odličen za učenje otrok. Da pa bi otroci v celoti lahko vklopili svojo ustvarjalnost, se bodo na tečajih robotike najprej seznanili z vsemi najpomembnejšimi orodji in funkcijami.

Ko bomo predelali uvod in bomo postali vešči 3D modeliranja, pa se bomo na tečaju lotili bolj zahtevnih izzivov. Glede na starostno skupino, bomo zmodelirali predmete, kot so npr. gumb, grad ali šalčka za čaj.

Zakaj se otroku zares splača naučiti 3D dizajna?

3D dizajn in uporaba ustreznih programov, ki to omogočajo, je eno izmed najboljših znanj, segajoč izven robotike in programiranja.

Pa odgovorimo na vprašanje “Zakaj se naučiti?” s primeri iz industrije. Spodaj je torej pregled nekaterih industrij in poklicev, ki brez CAD programov ne bi zmogli.

  • ILUSTRACIJA, ANIMACIJA, MULTIMEDIJA in IZDELKI – samo pomislite na 3D risane filme, na junake v TV reklamah ali pa na izdelke, ki se oglašujejo na spletu (zelo pogosto ne gre za fotografije, temveč za 3D modele). V gospodarstvu se danes govori o t.i. digital twin-ih. Gre za virtualne reprezentacije resničnih predmetov.
  • RAZVOJ IGRIC – kot zanimivost tu povejmo, da je osnovni lik, ki poganja računalniško animacijo trikotnik. Je namreč lik, ki sestavlja vse ostale like (bolj kompleksne like oz. telesa), hkrati pa ga ne moremo razbiti na manjše enote.
  • POSEBNI EFEKTI V VIDEO PRODUKCIJI – eden izmed vodilnih takih programov je npr. Adobe After Effects, ki temelji na 3D modelu naloženega posnetka.
  • ARHITEKTURA in DIZAJN – AutoCAD je za arhitekta to, kar je Word za pisatelja.
  • INŽENIRSTVO – od strojnikov, elektroinženirjev do načrtovalcev cestnega omrežja… Vse povezuje 3D dizajn.
  • PROTOTIPIRANJE in IZDELAVA IZDELKOV – preden gre katerikoli izdelek v serijsko izdelavo se izdela njegov prototip. To napravimo s pomočjo 3D tiskalnika. Načrti, ki jih bomo izdelali na tečajih robotike bodo primerni za 3D tisk. Na žalost je ta res tako zelo počasen, da vseh mojstrovin ne bomo mogli natisniti na tečajih.
  • Še mnoge druge industrije in poklici.

Uvodno o 3D dizajnu – serija v 3 epizodah

Uvodnemu spoznavanju s programom Tinkercad (uporabljamo ga na tečajih) so namenjeni tudi spodnji 3 videi.