Binarni zapis oz. kako deluje računalnik

Kako oz. v kakšnem jeziku deluje računalnik? Kaj je binarni zapis? Kaj pravzaprav pomeni, da računalnik zastopi zgolj 0 in 1?

Povsem na začetku, preden začnemo z “znanstveno” razlago se vprašajmo na kakšne načine vse lahko zapišemo informacijo?

Na kakšne načine vse lahko povemo, da je vreme sončno?

Npr. če bi želeli prijatelju povedati, da je bil danes sončen dan, bi lahko na list papirja NAPISALI besedo “sonce”. Vendar pa ni nujno, da uporabljamo besede. Lahko bi na list enostavno NARISALI sonček. Včasih pa ne potrebujemo ne besed ne slik. Če bi po celodnevnem poležavanju na soncu (brez sončne kreme) prišli do prijatelja, bi ta verjetno po naši rdeči koži vedel, da nas je opeklo, ker je bilo preceeeej sonca. 🙂

Računalnik pa vseh teh različnih oblik sporazumevanja ne zastopi. Zaradi njegove arhitekture (torej načina kako je zgrajen), zastopi zgolj binarni jezik.

Sedaj poglejmo različne načine štetja.

Štetje je mogoče na mnoge različne načine (številski sistemi). Včasih so delali črtice, pa potem rimske številke, danes štejemo v desetiškem sistemu, računalnik pa v binarnem. Dvojiški (binarni) številski sistem je številski sistem z osnovo 2. Tako so števila v računalniku (razen nekaterih izjem) predstavljena v dvojiški (binarni) obliki – kot 0 ali 1.

Tranzistor je osnovni sestavni del računalnika!

Tranzistor je eden ključnih gradnikov sodobne elektronike in uporabljen v praktično vsaki elektronski napravi. Lahko si ga predstavljamo kot stikalo, ki je ugasnjeno (0) ali prižgano (1). Mogoče je težko verjeti, a v tvojem računalniku se stiska več milijard tranzistorjev. Ja prav si prebral/a – v tvojem računalniku je tranzistorjev (torej teh stikal, ki so lahko 0 ali 1) več kot 1.000.000.000. Ogroooomno!

ASCII tabela omogoča prevajanje “naših” znakov v binarni zapis (0 in 1).

ASCII je tabela (kot neke vrste slovar), ki “naše” znake pretvarja v binarni zapis. Npr. črko A bo računalnik s pomočjo te tabele pretvoril v 0100 0001. Bít je osnovna in hkrati najmanjša enota informacije, ki se uporablja v računalništvu in teoriji informacij. En tranzistor (eno “stikalo”) je torej en bit. 8 BIT-ov pa je 1 BYTE – to pomeni, da imamo 8 tranzistorjev.

Povezava do ASCII tabele: https://sl.wikipedia.org/wiki/ASCII

Imamo pa tudi različne oblike zapisa (formate) samih datotek.

Informacije lahko “zapakiramo” na različne načine. Govorimo o različnih oblikah zapisa – FILE FORMATS. Verjetno si že kdaj pri datotekah opazil/a končnice kot so doc, txt, png, jpg, gif, mp4, mp3, pdf…

S pomočjo ASCII tabele pretvori svoje ime v binarni zapis! Če pa se ti to ne da početi ročno, pa lahko to avtomatsko storiš tu: https://www.convertbinary.com/to-text/

Glavni pojmi, ki smo jih spoznali in katere si velja zapomniti so:

  • binarni zapis,
  • tranzistor,
  • ASCII tabela,
  • 8 BIT-ov = 1 BYTE,
  • različnih oblikah zapisa – FILE FORMATS.