Robotika prihodnosti 2021

V letu 2020/21 se bodo tečaji robotike in programiranja še bolj razširili! Vabljeni k ogledu napovednega posnetka (spodaj).

Obstoječo ponudbo tečajev za otroke, mlade in odrasle bomo nadgradili z novimi robotski sistemi in novimi učnimi programi. Tako bo učenje prihodnosti še bolj zabavno in praktično.

V prvi vrsti se bo razširitev orientirala na 2 segmenta – na povsem najmlajše ter na že izkušene robotike.

Mini robotika za mlajše

Najmlajši bodo, poleg obstoječega programa lego robotike, ustvarjali z mini roboti, nič večjimi od kovanca. Pa vendar ni vse v velikosti! Ti majhni roboti zmorejo veliko – opremljeni so z optičnimi senzorji, ki omogočajo zaznavo barv ter s senzorji bližine, ki omogočajo zaznavo okoliških predmetov.

Programiranje teh mini robotov poteka na povsem neobičajen način. Če smo sicer navajeni pisati računalniško kodo, ki jo potem robot izvede, bodo tu prevladale barvne črte. Določeno barvno zaporedje, ki ga narišemo na papir, robot prebere kot vrstico računalniške kode. Zaporednje RDEČA-ČRNA-RDEČA tako npr. pomeni, da bo robot upočasnil. Zaporedje MODRA-ČRNA-MODRA pa da pospeši.

Ta nenavaden način programiranja je zelo uporaben za zgodnje učenje in razumevanje, da so lahko programi spisani v najrazličnejših oblikah. Podobno, ko se lahko ljudje sporazumevamo na najrazličenjše načine – npr. povemo, da je bilo sončno, napišemo besedo “sonce” ali pa narišemo sliko sonca.

 

Industrijska robotika za starejše

Naši najboljši in starejši tečajniki pa bodo ustvarjali in raziskovali s povsem pravimi industrijskimi roboti, kot jih lahko srečamo v tovarni.

Uporabljali bomo zelo napredne robotske sete, ki bodo opravljali “tovarniške” naloge in sodelovali med seboj in z ljudmi. Ena izmed lekcij bo prav zagotovo ločevanje predmetov glede na barvo, polaganje le-teh na tekoči trak in sortiranje na ustrezne kupčke.

Ker gre pri teh industrijskih robotih za povsem prave naprave, bomo ob njih seveda uporabljali najrazličnejše nastavke. Tako bomo za premikanje gladkih in krhkih predmetov uporabili pnevmatski sesek, za prijemanje vertikalnih trdnih predmetov pa pnevmatske klešče. Poleg pnevmatike pa bo znanje razširjeno tudi na druge moderne tehnologije in nastavke iz industrije. Le kaj vse je mogoče narediti s šobo za 3D tisk ali lasersko glavo za graviranje na les?

Handsonbox oz. še več tehnike za vse!

Zagotovo ste že zasledili tehnične naprave Handsonbox, ki sem jih, so-ustanovitelj Inštituta 4.0, Tilen Tomazin, zasnoval skupaj z našimi učitelji in strojniki.

Gre za lesene naprave, ki so izdelane z laserskimi rezalniki, zraven pa so dodani številni drugi sestavni deli (elektromotorji, jermenice, zobniki…).

Točno te naprave bomo gradili in testirali tudi z našimi tečajniki. Zakaj smo ustvarili te naprave in zakaj so pomembne za naše tečajnike robotike? Ker so znanja tehnike in naravoslovja prihodnost, ker je delo z rokami zabavno, ker se le preko praktičnega dela zares naučimo – in predvsem zato, ker smo ljudje rojeni ustvarjalci.

Pri vsaki napravi bomo na lastni koži spoznali posamezna področja fizike in naravoslovja – prek grajenja mogočne hidravlične roke bomo spoznali hidravliko in pnevmatiko, prek grajenja magičnega klavirja zvok, nihanje in valovanje, itd. Več o samih izdelkih, ki predstavljajo tudi lepo darilo, si lahko preberete na: https://handsonbox.com/ 

Napovedni posnetek

Se vidimo v Inštitutu 4.0! Delimo znanja prihodnosti.